Tuesday, November 4, 2014

Arkivens dag på Konsthall C

Träffa oss på Arkivens dag på Konsthall C 8 november. 


Vid sidan av historierna om stadsplaneringen, arkitekturen och de barnrika familjerna bär Hökarängen på andra minnen och berättelser som inte syns i arkivet idag. Projektet En annan historia är en pågående insamling som bygger på en inventering av det befintliga Hökarängsarkivet utifrån frågor som rör makt och normer.

På Arkivens dag presenterar vi delar av insamlingsarbetet som rör de många barn-, flick- och mödrahem som låg i Hökarängen. Ta del av Maj-Len Lyths berättelse och se hennes egna bilder från sin tid som barnsköterska på barnhemmet Storgården på Lingvägen i 1960-talets Hökarängen. 

Storgårdens verksamhetstid var mellan 1956-1972. Vid ungefär samma tid fanns även Fagersjö flickhem (1949-1970), Hökarängens flickhem (1950-1955) senare Hökarängens mödrahem (1956-1970), samtliga på Tobaksvägen. I samarbete med Stockholms stadsarkiv visar vi också byggnadsritningar från bland annat Storgården och ungdomshemmet för flickor på Tobaksvägen i Hökarängen.

Projektet En annan historia genomförs av arkivarien, genusvetaren och hökarängsbon Jessica Nordström i samarbete med Konsthall C. 




HÖKARÄNGSARKIVET är historien om Hökarängen. Allt ifrån tiden när området var ett rent jordbrukssamhälle, med platser som Hökarängens och Gubbängens gård, till arkitekt David Helldéns vision som började förverkligas på 1940-talet och som ständigt är närvarande i orten i form av hus och byggnader. Under åren har nytt material av olika slag skänkts till arkivet. Tack vare detta bidrar arkivet till att ge en komplex och levande skildring av Hökarängen.

Arkivens Dag infaller alltid andra lördagen i november och målsättningen är att väcka intresse för arkivens verksamhet. Det är gratis att besöka och forska i de svenska arkiven, tillgången gäller alla oavsett medborgarskap. Detta är en viktig rättighet som arkiven vill betona under Arkivens dag.

No comments:

Post a Comment